Стопански миграции, институции и Организационен живот на българите в диаспора

Публикувано от Документалистика

20

Конференция, посветена на 100-годишнината от основаването на Дружеството на българите в Унгария.

Стопански миграции, институции и Организационен живот на българите в диаспора-сборник от научни статии, България-Унгария
Автор – Колектив
Формат- 32Х48/108, меки корици, 296 стр.
ISBN – 978-954-8356-57-2

 

В сянката на тероризма – историческо изследване

Публикувано от Документалистика

004

Кевин Рафтър

Днес една политическа партия е на прага да влезе в управлението и в двете части на разделена Ирландия. Тази партия се нарича Шин Фейн. Дълги години тя играе ролята на политическото проявление на Ирландската републиканска армия, която над тридесет години води кървава война срещу британското присъствие в Северна Ирландия. В тази книга, Кевин Рафтър изследва появата на Шин Фейн като политическа сила в Ирландия още в началото на ХХ век. Авторът анализира развитието на ирландското републиканско движение под ръководството на Джери Адамс и Мартин Макгинис, които го превръщат от деструктивна, терористична организация в легален, пълноправен участник в демократичния живот на страната.
Как се осъществява този драматичен обрат?

Шин Фейн 1905 – 2005
В сянката на тероризма – историческо изследване, Ирландия
Автор – Кевин Рафтър
Формат – 84Х108/32, меки корици, 326 Стр.
ISBN – 978-954-8356-39-8

Цена – 15.00лв.

 

Бяло море - изгубената мечта

Публикувано от Документалистика

White sea

Димитър Митев

Ако си припомним народната мъдрост за „питомното и дивото…“, то настоящето изследване е посветено на обречената гонитба на „дивото“ от страна на България. „Питомното“ е изпуснато през 1913г. Тогава, след победоносната Първа балканска война, никой не оспорва правото й да владее цяла Тракия, както и източната част от Егейска Македония. След Първата национална катастрофа, все пак остава нещо от безценната стратегическа придобивка, каквато безспорно е владението на част от егейското крайбрежие. Земите между долните течения на Места и Марица остават български. България се нарежда в семейството на Средиземноморските държави. Втората национална катастрофа през 1919г. лишава страната и от този сравнително малък, но безценен дял. Всъщност, именно Западна Тракия представлява най-съществената, най-фаталната част от стратегическите загуби, претърпени вследствие на разгрома в Първата световна война.

Бяло море - изгубената мечта

Историческо разследване

Автор - Димитър Митев
Формат: 84Х108/32; меки корици; 300 стр.
ISBN: 978-954-8356-48-0

Цена – 15.00лв.

Българите в Унгария: Културна памет и наследство

Публикувано от Документалистика

BG in Hungary

Венета Янкова

Във фокуса на изследването са трайните ценности, пренесени през времето от поколения българи в Унгария, които осигуряват жизненост на общността. Направената от авторката моментна снимка на общността отваря нови изследователски хоризонти. Като стъпва на утвърдени теории, сред които за идентичността, за културата на паметта, за диаспорното съществуване, В. Янкова фокусира изследването си върху предаването на културна памет и въвежда в научно обръщение нов, лично събран материал.

Българите в Унгария: Културна памет и наследство 

Историческо изследване, България
Автор – Венета Янкова
Формат – 60х90/16
ISBN – 978-954-8356-53-4

Цена – 15 лв.

 

Път през хх век

Публикувано от Документалистика

Път през хх век – мемоари, издателство Арка

Димитър Беров

„Път през XX век” - най-жестоката, но и най-вълнуваща епоха в историята на човечеството. Детството в непоквареното, непогубено малко българско селище – най-щастливият, обичан спомен в дългогодишния житейски път на автора. Ще почувствате аромата и колорита на България „от вчера“. Най-хубавото от този свят, който вече го няма, авторът носи в сърцето си цял живот, за да го предаде на младите, за да остане в бъдното. Воин, лекар, гражданин, Човек, д-р Беров оцелява при всички изпитания.


Тайната е много проста: той обича хората и те му отвръщат със същото. Не случайно за мото на своето повествование е избрал финала на разтърсващия грузински филм „Покаяние“: „Че какъв ще е този път, който не води към храм?“ Целият житейски път на д-р Беров е път към храма на човечността, в който той е призван първожрец.“

Път през хх век – мемоари, България
Автор – Димитър Беров
Формат- 32х84х108, меки корици, 296 стр.
ISBN – 978-954-8356-46-6

Цена – 13.00лв.

 

"Не искам книгите ми да се четат само защото са вдъхновени от различни култури, а защото са добри фентъзи романи, които разказват интересни истории със силни характери..."

Баръш Мюстеджаплъоглу