Автори

Димитър Беров

Димитър Беров

Д-р ДИМИТЬР БЕРОВ е роден на 22.03.1923 г. в гр. Лясковец. Завършва ВНВУ през 1944 г. с 64-и випуск. Участва във Втората световна война като ротен командир и офицер за поръчки към щаба на 16-а пехотна дивизия. Награден е с военен орден „За храброст“. След края на войната се уволнява по собствено желание и през 1950 г. завършва медицина. Работи като минен лекар, завеждащ Вътрешно отделение и главен лекар в болницата в Трявна. Един от основателите на Дружество SOS – Детски селища в България. Публикувал е разкази и исторически проучвания.

frances-itani

Франсис Итани

Франсис Итани е една от най-добрите съвременни канадски писателки, носителка на многобройни литературни награди, член на Ордена на Канада. Родена е в Белвил, Онтарио, но израства в Квебек. Учи в сестринско училище и 8 години работи като медицинска сестра. Междувременно завършва курс по художествено писане при прочутия канадски писател Уилям Ормънд Мичъл и решава да смени професията. Пише романи, разкази и поезия. Издала е 13 книги, сред които и романа “Оглушително”, станал известен в цял свят като новия “Война и мир”.

Исмет Бертан

Исмет Бертан


Исмет Бертан е роден през 1959 г. в Турция. Завършва факултета по история, география и литература на Университета “Ататюрк” в Ерзерум. Живее в Измир, където работи за радиото и телевизията. Творчеството му е насочено предимно към младите читатели. През последните години пише главно исторически младежки романи в документален стил.

June Considine

Джун Консидин


Джун Консидин е родена в Дъблин, Ирландия. Повече от двайсет години тя пише предимно за деца и юноши. Разказите й са включени в няколко английски и американски антологии, а през 2001 г. Е номинирана за престижната награда “Хенеси”. Романите й за възрастни са много популярни и се радват на гоям читателски интерес. Активно работи като редактор и журналист на свободна практика.

Rubens Bernice

Бърнис Рубенс


Бърнис Рубенс е родена в Уелс през 1928 с баща литовски евреин и майка полска еврейка – и двамата намерили в Уелс спасение от антисемитските гонения. Бърнис израства в голямо музикално семейство и музиката остава нейна страст до края на живота й. Често сама се описва като неуспял музикант, макар че е една от най-успешните английски писателки от втората половина на двайсти век и носител на голямата награда за литература "Букър прайс". Започва да пише рано и печели похвалите на критиката още с първия си роман. Това й осигурява дълга творческа кариера и тя успява да напише и издаде 24 романа. Човешките взаимоотношения в рамките на семейството са основна тема на творчеството й. Умира в Лондон през 2004.

kevin rafter

Кевин Рафтър

Кевин Рафтър е извистин ирландски журналист и публицист. Голяма част от творчеството му е посветено на политическата история на Ирландия.

 julie lawson

Джули Лоусън

Джули Лоусън е известна канадска писателка за деца. Редица нейни книги са удостоени с едни от най-престижните награди за детска литература.
Авторката е пропътувала с влак местата, където се развива историята на героинята й, Кейт, „многократно и винаги със страхопочитание. Какво невероятно постижение е построяването на тази железница!” Дядо й, Джон Андерсън, е един от многобройните шведски емигранти, участвали в грандиозното начинание и до края на живота си работи като Началник гара на Роджърс Пас – място прочуто с дълбоките си снегове и опасни лавини.

 Barbara Haworth Attard

Барбара Хауър-Атард

Барбара Хауър-Атард е канадска писателка с над десет написани романа, половината от тях исторически. Номинирана е и е носител на много престижни награди за литература.
Живее в Лондон, Онтарио.

 Jean Little

Джийн Литъл

Джийн Литъл е родена през 1932 г. В канадско лекарско семейство. Макар и сляпа по рождение, тя преподава в университета, пише книги и постоянно пътува. Как пише ли? Печата текста на специален „Говорящ” компютър, който после й чете написаното на глас.
Книгите й непрекъснато печелят литературни награди, превеждат се и се издават в цял свят.
Макар и вече 75 годишна, Джийн Литъл дойде в България за промоцията на „Мило дневниче”. Придружаваше я най-верният й приятел, кучето-водач, Хъни.
Живее в Гелф, Онтарио.

 Carol Matas

Каръл Мейтъс

Каръл Мейтъс е канадска писателка с широка международна известност. Завършила е актьорско майсторство в Англия и английска филология в Торонто. Работи като университетски преподавател и в същото време се занимава с активна писателска дейност. Автор е на повече от 30 юношески романа, преведени на много езици и носители на престижни литературни награди.
Живее в Уинипег, Манитоба.

 Maxine Trottier

Максин Тротие

Максин Тротие е родена през 1950 в Мичигън, САЩ. По-късно се премества с родителите си в Канада и през 1974 приема канадско гражданство. В продължение на 31 години Максин работи като начална учителка и междувременно пише десетки книги за деца и юноши, голяма част от които получават престижни литературни награди.
Запален мореплавател, Максин живее със съпруга си, Уилям, в малко рибарско селце на брега на езерото Ери.

 Hugo Hamilton

Хюго Хамилтън

Хюго Хамилтън е роден в Дъблин през 1953 в семейство на баща – ирландец и майка – германка, факт, който завинаги бележи творчеството му. Проблемите за езика, националната и културна принадлежност и най-вече идентичността на индивида пронизват всичките му разкази и романи. Живее в Дъблин.

 mari strachan

Мари Страхан

Мари Страхан е родена и живее в Уелс. Целият й живот преминава сред книгите. Била е библиотекарка в университетски, училищни, обществени, частни и дори затворнически библиотеки. Изявявала се е като литературен критик, изследовател и преводач. Двамата със съпруга й прекарват част от годината в стара каменна къщичка сред хълмовете на Западен Уелс, а другата част – на лодка в Гранд Юниън Канал в Лондон.

 alice kuipers

Алис Кайпърс

Алис Кайпърс е родена в Лондон. Учи в Манчестър. На осемнайсет сама и с раница на гръб обикаля света (за ужас на майка й). Работила е в Хонгконг и Панама, а сега живее в Саскатун, Канада. „Живот върху вратата на хладилника” е дебютният й роман.

 Helen Keller

Хелън Келър

Хелън Келър е родена на 27 юни 1880 в Алабама, САЩ. След тежко заболяване на 19-месечна възраст тя остава глуха и сляпа. През 1887 нейна учителка става Ан Съливан, която в продължение на 49 години стои неотлъчно до нея. През 1900 година Келър е приета в колежа Радклиф и през 1904 става първата сляпо-глуха в света получила бакалавърска степен.
Тя притежава забележителен литературен талант, пише много книги и статии, научава няколко чужди езика, превежда поезия.
Бори се за граждански права на онеправданите.
Уникална и легендарна личност.

 Elizabeth Honey

Елизабет Хъни

Елизабет Хъни е една от най-известните австралийски писателки на романи за деца, илюстровани книжки и поезия. Творбите й печелят много литературни награди и са любимо четиво и на деца, и на възрастни. Живее в Ричмънд, Мелбърн със съпруга си, графичен дизайнер и двете си порастнали деца, които периодично се връщат вкъщи.

 Melike Gunyuz

Мелике ГюнюзReza Hemmatirad

Известна турска издателка авторка на книги за деца.

 

Реза Хематирад

Талантлив художник и илюстратор.

 Baris Mustecaplioglu

Баръш Мюстеджаплъоглу

Баръш Мюстеджаплъоглу е роден през 1977 г. в Турция. Завършва факултет „Строително инженерство” в Университета "Боазичи". Още като ученик започва да публикува разкази в различни литературни списания. В университета писателят проучва методите на ислямските мисионери, което му дава материал за романът „Шакирд”. На същата тема са и неговите статии за популярния всекидневник в. „Акшам”. Следва полицейският роман „Братска кръв”, в който пресъздава историите на бездомните деца и възползващите се от тях престъпни организации. Романът е преведен на полски език и издаден в Полша през 2008 г.
През 2009 г. излиза от печат последната му книга „Една мечта, по-красива от действителността”, където Мюстеджаплъоглу дръзва да опише тюрките шамани през ХІV век и прави паралел със съвременното изкуство. Един от многобройните разкази на писателя е включен в антологията Istanbul Noir, която се издава в САЩ, а детският му разказ „Страна на небето” се превръща в чудесна книжка с картинки.
Фентъзи поредицата „Легенди от Перг” започва през 2002 г. с романа „Страхливецът и Звярът”. Следва „Тайната на Мердеран”, отпечатан пак през 2002 г. Третият роман „Страната блато” се появява през 2004 г. „Азбуката на боговете” е последният от четирилогията „Легенди от Перг”.
„Страхливецът и Звярът” е първият фентъзи роман, издаден в Турция от турски автор. По този повод Баръш Мюстеджаплъоглу е обявен за основоположник на турското фентъзи.

"Не искам книгите ми да се четат само защото са вдъхновени от различни култури, а защото са добри фентъзи романи, които разказват интересни истории със силни характери..."

Баръш Мюстеджаплъоглу